عطار زاده نماینده بوشهر و تغییر نام بوشهر به خلیج فارس

ساخت وبلاگ

مدتی بود که جناب اقای عطار زاده   جریان  تغییر  نام استان بوشهر را فراموش  کرده بود  و بیشتر  به فکر عزل  مسئوولین استان بودند  که باز سری به حافظه تاریخی فعالیت خود در مجلس زدند  و مجددا  در ذهن مبارک   گذشت  که  حتما چون گاوبندی  شد ه  پارسیان  -   (  در حالیکه آن یک اسم  بی معنی بود و کار بسیار زیبایی صورت گرفت )  - ماهم از قافله شهرت  طلبی عقب نمانیم  و سنگی دوباره در سنگ ها  پرت کنیم  و به قول معروق سنگ مفت گنجشک هم مفت  ،  ولی چرا  باید چنین  فکری کرد   در  وبلاگ سوک دیدم عده ای  نوشته اند مگر چه اشکالی دارد ؟  بله حرف راجع به تغییر نام بوشهر زیاد است همانطور که می دانیم هم برای ما بندر نشینان  بوشهر  ،  نام  خلیج فارس زیبا ست و هم برای تمام ایرانیان چون هویت ما در خلیج فارس  است    .  این کار و عوض کردن  نام  بوشهر و نامیدن به نام خلیج فارس یعنی اینکه خلیجی که  در نقشه ها  از قدیم الایام  به تمام آبهای  خلیج فارس از شمال گرفته تا جنوب و تا دریای عمان گفته می شده  منحصر به اطراف بوشهر می کنیم و شاید امروز کسی دنبال نکند و چند وقت دیگر همین آمریکا که کشورهای خلیج را تحریک می کنند که اسم خلیج فارس تغییر بدهند از این موضوع نیز سوء استفاده می کنند و در نقشه های جغرافیایی قدیم خلیج فارس محدوه شرقی آن تا دریای هند تعریف شده بود و با این اسم نهادن روی استان بوشهر می آیند می گویند خلیج فارس فقط به محدوه شمالی آبهای تو رفته به خشکی گفته می شود که از خرمشهر شروع و به بندر کنگان تمام می شود و آن  وقت یعنی آب به آسیاب دشمن ریختن  پیشنهاد می شود ابتدا نه تنها این  نماینده محترم بلکه کسانی که این موضوع را  در قالب حمایت جناحی از  وی نیز می دانند یک مطالعه ای راجع به کل خلیج فارس داشته باشند و سپس حرف  بزنند و مطلب در روزنامه های محلی بنویسند چون همین کشمکش های اولیه درون سازمانی  یکصد سال   در تاریخ به عنوان یک سند تاریخی ،  محققین خارجی به آن نگاه می کنند  پس تاریخجه مختصری در وبلاگ راجع به بوشهر نوشته بودم که مجددا در پایین می آوریم .  سخن آخر اینکه  هر دو نام زیباست هم خلیج فارس    و استان بوشهر ولی هر کدام در جای خود   قابل دفاع و  همیشه به همین نام می مانند .  خلیج  همیشه فارس  و   استان  همیشه بوشهر  .

 

بوشهر نامي آشنا به پهناي تاريخ ايران

 

من از بيگانگان ديگر  ننالم             كه بامن هرچه كرد آن  آشنا كرد

شنيده شده يكي از نماينده گان محترم استان در مجلس شوراي اسلامي  پيشنهاد حذف نام بوشهر از پهنه تاريخ بوشهر داده است از آنجايي كه علاقه ندارم در بعد سياسي حرفي بزنم يا مطلبي بنويسم ولي ضرورت داشت براي فرزندان اين استان كه شايد كتب و نوشته هايي راجع به اين بوشهر باستاني كمتر ديده يا مجالي براي مطالعه عميق در اين نام پيدا نكرده اند چند خطي از پيشينه تاريخي اين نام   از کتب مختلف در  جواب ايشان بنويسم .

هويت هر فرد به نام ونشان ايشان كه برگرفته از سلسله و جد و سپس روستا و شهر و استان و كشورش   دارد و اصولا مورخين اعتقاد دارند و بر اين باورند كه تاريخ هر فرد و قبيله و... به منزله حافظه يك فرد و انسان مي ماند و اگر از يك فرد حافظه اش بگيرند   يعني اينكه هويت نشان اعتبار و شخصيت او گرفته اند  بوشهري كه نشان شجاعت ها و دليري دلير مرداني مانند  رئيسعلي ، خالو حسين ، شيخ حسين خان ،  زائر خضر خان ها و ديگر بزرگان دشتستاني و تنگستاني و دشتي دارد چرا و به چه علت دنبال تغيير نامش بيافتيم چرا و به چه علت  ؟؟؟

باستان شناس فرانسوي پرفسور رمان گريشمن از سال 1930به بعد كه دست به حفرياتي در عراق و بعد در ايران زد قدمت تاريخي وفرهنگي بوشهر را بر اساس اكتشافات منطقه اي ، مربوط به بيش از چهار هزار سال قبل دانسته و از اين سرزمين به عنوان يكي از مراكز مهم تمدن ، در سواحل شمالي خليج فارس ياد كرده است .

 گريشمن در كتاب خود بنام ايران از آغاز تا اسلام آورده است : " عيلاميان در ربع اول هزاره سوم ق. م . سلسلهاي تشكيل داده بودند كه بر ناحيه وسيعي از دشتها و جبال – شامل بخشي مهم از سواحل خليج فارس و بوشهر – حكومت ميكرد "

و در جاي ديگر مي گويد : "  سلوكيان كمتر از نه شهر در ساحل خليج فارس بنا نكردند و از آن جمله است انطاكيه در پارسبوشهر امروزه – كه جانشين شهر كهن عيلامي گرديد .

 

 اما پيشينه تاريخي بوشهر  :  بندر فعلي بوشهر جايگزين بندر باستاني تر ، به نام ريشهر مي باشد . ريشهر نيز خود خورشيد درخشاني از فرهنگ ها و تمدنهايي كهن چون ايلام ( 2225 ق. م تا 645 ق. م. ) بوده است .

از كشفيات باستان شناسي از آجر نوشته هاي ايلامي معلوم مي شود كه اين شهر در آن زمان ، دهكده اي به نام ( ليان) بوده است . نام ديگر دهكده ليان " بوخت اردشير " بوده است كه واژه بوشهر از آن گرفته شده است و يا ذكر شده و آورده اند كه واژه بوشهر تحريف شده ريشهر است . ريشهر تا قرن شانزده و هفده ميلادي از مراكز عمده تجاري خليج فارس بوده است .

و رفت و آمد جهانگردان و خارجياني مانند كمپفر و هرمان نوردون و مسافرت شخصيت هاي جهاني مانند سيدجمال الدين اسد آبادي به بوشهر نشان از عظمت اين نام  و اين سرزمين دارد . طي سالهاي متمادي مسير حركت كاروانهاي ايراني به سوي اروپا از راه عثماني ( تركيه امروزي ) بود كه استاد باستاني پاريزي در كتاب وزين خود اقتصاد عصر صفويه مفصل آورده است . در دوره صفويه جنگهاي متمادي بين ايران و عثماني موجب قطع روابط بين دو كشور شد . بنابراين شاه عباس اول مسير راه اروپا به ايران را به سمت بندر عباس ، شيراز و سرانجام اصفهان تغيير داد. كه خود بعدها و در سلسله بعدي موجب رونق بوشهر گرديد. و پس از اين دوران ، يعني دوره افشاريه خصوصا از زمان نادرشاه افشار به همان نسبت كه بر اهميت ليان افزوده شد ، رونق ريشهر كم شد .

به دستور نادر شاه افشار بنابر مقتضات نظامي و سياسي ، بندر بوشهر مركز نيروي دريايي ايران در خليج فارس گرديد و بالاخره در سال 1115ش / 1150 ق. شيخ ناصر خان ابومهيري آل مذكور ( ناخدا باشي كشتي هاي نادر شاهي ) طرح شهر جديد ، يعني " بوشهرجديد " را به اجرا در آورد . اداره اين بندر در عهد نادرشاه ، زنديه و همچنين تا نيمه اول پادشاهي ناصرالدين شاه قاجار به عهده خاندان آل مذكور بود . و بعد از انقراض حكومت آل مذكور در فارس خود حاكمان بوشهر را بر مي گزيدند . در دوره كريم خان زند بوشهر به عنوان يكي از بنادر مهم خليج فارس بود پس از آن انگلستان جروس را به عنوان نماينده كمپاني هند شرقي منصوب كرد . از آن به بعد بندر بوشهر مورد توجه تجاري و سياسي انگلستان واقع شد . و بعد از آن و چند دهه بعد كنسول گري هاي انگلستان / هلند / آلمان / روسيه / عثماني و... در بوشهر نمايندگي تاسيس كردند . و در دوره قاجاريه و خصوصا ناصري   ثبات  سياسي و اجتماعي و... در بوشهر بر قرار شد ولي پس از آن و قتل ناصرالدين شاه و دوره مظفري مقداري از امنيت دوره قبل كاسته شد و به دنبال ركود در بوشر بوجود آمد ولي با انتصاب احمد خان دريابيگي تا حدودي آرامش يافت و حكم راني احمد خان تا پايان جنگ جهاني اول ادامه داشت .

 

آيا رواست بوشهري كه با آن همه قهرماني هايش كه قهرمان هاي آن نام شان بر قامت بوشهر بلند است حذف كنيم بوشهري كه در دوره قاجاريه سه بار ( 1216ه. ش . / 1837 م و 1235 ه. ش . / 1856 م و 1294 ه. ش / 1915 م ) با تهاجم انگلستان به مرزهاي جنوبي كشور عزيز ما ايران مقابله كرده اند . در تمام اين حمله ها مردم غيور و صبور استان سرفراز و سربلند از ميدان بيرون آمدند در شرايطي جنگيدند كه دولت زبون قاجاريه هر روز گوشه اي از ايران از آخال گرفته تا گلستان / شكي / قره باغ و كنار رود ارس و....  از دست مي داد .

از اين دلاوران بوشهري  رئيس علي دلواري و دهها چهره ديگر كه قبل و يا همراه و بعد از او جنگيدند واز  ميهن ايران دفاع كردند .  در زمان جنگ عراق و ايران چه دليراني بوشهري بودند و با نام اسلام ميهن و بوشهري جنگيدند واز آبهاي خليج هميشه فارس دفاع كردند آيا به ياد نداريم  نام زيباي بوشهر در سروده ها و شعر هاي حماسي كه از راديو وتلويزون هنوزه هم پخش ميشود و بوشهر آن هنوز در خاطره ها مانده و خواهد ماند پس چرا و چه لزومي دارد اين نام زيبا و قشنگ كه به همراه پهنه تاريخ ايران است حذف و پاك كنيم و يا شايد پشت اين حرفها مطالبي ديگر است كه هفته نامه هاي محلي استان ذكر كرده اند پس اي كساني كه براي بوشهر و بوشهري بودن دل مي سوزانيد دفاع كنيد كه اين نام زيبا و متين از دلير مردي هاي مان پاك نشود و بوشهر هميشه بوشهر  بماند همانطور كه خليج فارس هميشه خليج فارس خواهد ماند

روز زن...
ما را در سایت روز زن دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : hajiani بازدید : 101 تاريخ : سه شنبه 7 اسفند 1397 ساعت: 18:36